WELKOM. Dit is het Eindhoven Panorama. Het panorama biedt je een blik op een eeuw geschiedenis van de stad Eindhoven. Groot gemaakt door knappe koppen en harde werkers. Een stad van bouwen en breken, altijd in ontwikkeling en nooit af. Scroll door voormalige dorpen en verschillende tijden. Luister de podcasts en deel je herinneringen!
Het Eindhoven Panorama is een werk van Eindhoven Museum en Florian de Visser. 101 jaar geleden fuseerde het piepkleine stadje Eindhoven met de vijf dorpen Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel. In het panorama ontdek je verhalen, beelden en gebeurtenissen uit die eeuw.
Een maand lang was de 70 meter lange installatie te bezichtigen op het Stadhuisplein in Eindhoven. Dit is het digitale Eindhoven Panorama. Altijd en overal te bezoeken.
Het Eindhoven Panorama laat natuurlijk lang niet alles zien. Het is mooie aanleiding om te praten en te denken over Eindhoven. Voor jezelf of met elkaar. Bij verschillende punten in het panorama zelf kun je jouw reactie achterlaten. Of geef een antwoord op een van onderstaande vragen.
Vraag 1: Welke herinnering heb je aan wat je in het panorama ziet?
Vraag 2: Wat kunnen we leren van de geschiedenis van onze stad?
Vraag 3: Stel, we maken over 50 jaar een nieuw Eindhoven Panorama. Wat hoop je dat er dan op staat? (Dit kan iets uit het verleden, het heden of de toekomst zijn.)
Bekijk je het Panorama? Luister dan naar de 6 korte audiotours die je begeleiden langs de verschillende stadsdelen.
Extra verdieping bieden we met 6 afleveringen waarin verschillende sprekers terug- en vooruitblikken op spraakmakende ontwikkelingen van deze bijzondere stad. Met bijdragen van professor Brede Welvaart Joks Janssen, Brainportkoningin Elphi Nelissen, urbanpionier Angelo Martinus — en vele anderen.
De stad als bouwsteen
Met: professor Joks Janssen, architect Thorsten Schneider, creatief ondernemer Anne Veenstra, stadsecoloog Karel Beljaars en ervaringsdeskundige Antoon Weemers.
De stad als netwerk
Met: Fontys-bestuursvoorzitter Elphi Nelissen, bioartontwerper Jalila Essaïda, werkondernemer Luuk Visser en schaatsinternational Hector Soho.
De stad als beweging
Met: urbanpionier Angelo Martinus, Broeder van Liefde Wout, anti-disciplinair kunstenaar Jess Oberlin, schrijver en straatervaringsdeskundige Nills Bouman en oud-voorzitter.